Folketinget sender ekstraregning til 1,5 mio. tv-husstande

Op mod 1,5 mio. tv-husstande kan i den kommende tid forvente at få besked om, at prisen på deres tv-pakke stiger ekstraordinært midt i sommerperioden. Forklaringen er en ændring af momsloven, som regeringen med støtte fra SF og de radikale vedtog kort før jul med ikrafttræden den 1. juli i år.
Ændringen betyder, at der fremover skal betales moms af den del af tv-abonnementet, som går til danske og udenlandske rettighedshavere. Prisforhøjelserne forventes ifølge lovforslaget at blive på 15-20 kr. om måneden og vil afhænge af tv-pakkens indhold.
”Jeg kan fuldt ud forstå, hvis tv-kunderne undrer sig, når de modtager besked om den kommende prisstigning, men baggrunden er altså, at Folketinget har ændret momsloven,” siger Søren Harding, formand for Danske Mediedistributører.
Selv om ændringen først har virkning fra om godt tre måneder, vil tv-distributørerne i mange tilfælde begynde at varsle kunderne allerede nu. Det skyldes, at en del kunder betaler op til tre måneder forud.
Med lovændringen har Folketinget delvist ophævet en flere end 40 år lang dansk undtagelse, som blev vedtaget i 1978 ved indførelsen af fælles momsregler i det daværende EF. Folketinget valgte dengang at undtage kunstneriske rettigheder for moms, hvilket har betydet, at tv-kunder har sluppet for at betale moms på en del af deres tv-abonnement.
Regeringen har argumenteret med, at ændringen var nødvendig af hensyn til EU, men EU-Kommissionen har undervejs udtalt, at ændringen ikke har været et krav fra EU.
Den nye moms betyder, at staten fremover samlet vil trække ca. 300 mio. kr. ud af tv-markedet, svarende til momsværdien af den årlige rettighedsbetaling på i alt 1,2 mia. kr. fra tv-kunderne.
”Ingen kan være i tvivl om, at det her er til skade for dansk tv. Siden 2017 er antallet af tv-kunder faldet med over en halv million husstande, og når man vælger at pålægge markedet en statsafgift på flere hundrede millioner kroner, kan det kun skubbe på den negative udvikling til skade for kunderne, tv-stationerne, produktionsmiljøet og distributørerne, siger Søren Harding.