Tv-distributører samler alt indhold i én boks

Published by Ib Konrad Jensen on

Tv-distributørerne supplerer i stigende omfang deres traditionelle kerneprodukt med nye streamingbaserede tjenester som Netflix og HBO. Det sker med nye avancerede tv-bokse, som gør det muligt at integrere flow tv med både egne on-demand tjenester og de film- og serietjenester, som i de senere år har ædt markedsandele fra tv.

Det seneste udspil kommer fra Canal Digital, som i lang årrække har været en af de væsentlige udbydere af både satellit- og kabel-tv herhjemme. Selskabet har netop bebudet en ny tv-boks baseret på Android-TV, hvor satellit-tv (i UHD-kvalitet, hvis broadcasteren tilbyder det) vil være tilgængelig på lige fod med både andre betalingstjenester  og reklamefinansierede tjenester som YouTube.

”Det handler om at skabe et produkt, hvor kunderne kan samle deres forskellige tjenester, frem for at de skal have besvær med at have det på flere enheder. På boksen er der fuld integration mellem live-tv, streaming og andre tjenester, så kunden har adgang til alle sine tjenester ét sted,” siger kommerciel direktør Claus Petersen, Canal Digital.

Både Waoo og YouSee har tidligere lanceret løsninger, hvor f.eks. Netflix kan integreres i deres respektive tv-bokse. Hos Waoo har Netflix ligefrem fået sin egen knap på fjernbetjeningen, mens YouSee senest har gjort HBO Nordic til en ’tv-kanal’, som man kan vælge i selskabets bland-selv tv-løsninger.

Kundeforholdet i centrum
Android-TV er en åben platform, hvor kunderne har adgang til tjenester, der udbydes som app i Androids play-butik. Den åbne platform illustrerer også det dilemma, som mange tv-distributører befinder sig i, nemlig i hvilken grad man skal prioritere, at der kun er ét kundeforhold eller acceptere, at konkurrerende tjenester også kan bruge platformen.

”Satellitsignalet er for os stadig det primære, og vi fastholder kundeforholdet i form af boks og tv-abonnement, men vi giver samtidig kunderne adgang til alle de andre tjenester, som ligger på platformen. Alle vil selvfølgelig helst kunne fastholde kundeforholdet, og der er nok lidt en stillingskrig på markedet, hvor man kæmper om netop det. Det er da heller ikke nogen hemmelighed, at vi lige som andre distributører arbejder på at lave alliancer med indholdsudbydere, også fordi det er enklere for kunden. Et eksempel er Paramount+, hvor vores kunder med Family frit kan streame film og tv-serier fra Paramount,” siger Claus Petersen.

Stemmestyret fjernbetjening
SE Stofa har i lighed med Canal Digital også valgt at basere deres nye boks på Android TV. Ved præsentationen af den nye boks i januar, understregede Stofas adm. direktør Ole Fruekilde Madsen også de gode muligheder for at samle flow-tv og streaming i samme enhed. Og begge distributører har fremhævet stemmestyring, hvor man ved at tale til en mikrofon i fjernbetjeningen f.eks. kan bede om at få vist f.eks. hvilke afsnit af ’De unge mødre’, der ligger tilgængelig som on-demand.

Hverken SE Stofa eller Canal Digital har endnu sat dato på, hvornår den nye boks kommer i handlen. Det seneste nye fra SE Stofa er, at boksen forventes klar i første kvartal 2018, og Claus Petersen fortæller, at lanceringsdatoen for Canal Digitals boks vil blive meldt ud inden udgangen af 2017.


Tv på 17 måder

De fire store danske tv-distributører følger i store træk den samme strategi i forhold til at tilbyde indhold på nye platforme. Alle fire tilbyder eksempelvis mulighed for at se tv på farten med app til både iPhone og Android-baserede smartphone ligesom web-tv også hører med i produktpaletten. Til gengæld kan der være forskel på f.eks., hvor mange browsere man understøtter på computer-platformen. Nogle nøjes med de to mest udbredte browsere på hhv. Windows og Mac, mens en enkelt har valgt at understøtte fire browsere på hver af de to operativ-systemer.

Tæller man alle understøttede platforme og formater løber det nemt op i flere end ti forskellige platforme, som hver enkelt distributør skal være i stand til at servicere og vedligeholde. Hos en af distributørerne vil man nå op i omegnen af 17 forskellige med eksisterende og planlagte platforme.