Fed lyd og nye kæmpefladskærme – IFA leverede igen overraskelser

Published by Ib Konrad Jensen on

Fladskærme kan tilsyneladende ikke blive for store. Forbrugerne køber stadigt større skærme, og skal man tro de sydkoreanske elektronikgiganter LG og Samsung har vi slet ikke nået grænsen endnu.

På den netop overståede IFA-messe i Berlin toppede LG skalaen ved at præsentere en mikroLED-skærm på 173” svarende til næsten 4,5 meter i diagonalen. Dermed overgik LG ærkerivalen Samsung, som på CES i januar præsenterede en modulopbygget skærm, The Wall, på 146”.

Hverken LG eller Samsung har været flittige til at fortælle om priser på disse giganter, eller hvornår de bliver tilgængelige for almindelige forbrugerne. Men at prisen bliver 6-cifret, er der ingen tvivl om.

8K-fladskærme på markedet
Man skal også have seks cifre på bankkontoen, hvis man vil have fingrene i den største af de nye 8K-fladskærme, som Samsung sender på markedet i denne måned, efter de har haft debut på IFA. Der findes ganske vist ikke hverken flowtv-kanaler eller streaming-tjenester i den ekstremt høje opløsning på nuværende tidspunkt, men det er ikke afgørende, mener Samsung.

4K-skærmen til venstre viser det originale SD-signal, mens skærmen til højre viser signalet opskaleret til 8K.

Selskabets 8K-skærme er takket være sine avancerede processorer og kunstig intelligens i stand til at opskalere f.eks. 4K-signaler til fuldgode 8K-billeder. Det blev illustreret med en opstilling på messen, hvor man på den ene skærm kunne se et billede i SD, HD eller 4K – og på den anden det samme signal udsat for en 8K-opskalering. Der var tale om en mærkbar forbedring for selv det noget gnidrede SD-billede, mens effekten ikke overraskende var klart bedst, når der var tale om et 4K-billede opskaleret til 8K.

Et 8K billede indeholder ca. fire gange så mange informationer som 4K og hele 16 gange mere end det HD-billede, vi kender fra de fleste flowtv-kanaler i dag. Selve opskaleringen sker kort fortalt ved den indbyggede processor løbende sammenligner billedsignalet med informationer om former og objekter i en stor billeddatabase, hvorefter den danner et nyt billede i 8K-opløsning.

Et 4K-tvsignal kræver en bitrate på 20-25 Mbit/s. Skal man have en god billedkvalitet med 8K, lyder nogle vurderinger, at man skal op i nærheden af 80 Mbit/s, når det handler om actionfyldte billeder, f.eks. live sport.

Samsungs 8K-fladskærm kommer i tre størrelser, 65, 75 og 85 tommer, og prisen går fra knap 40.000 kr. for 65” til 115.000 kr. 85” udgaven. Eventuelle købere kan så håbe, at de planlagte 8K-signaler fra OL i Tokyo 2020 vil blive tilbudt danske husstande.

Kæmpestore, bølgende vægge beklædt med OLED-skærme har afløst LGs tunnel på IFA-messen.

OLED vinder fortsat marked
LG havde også en 8K OLED skærm med på IFA, men det var uden pris eller leveringstidspunkt. Til gengæld har selskabet fuld tryk på produktionen af sine 4K OLED skærme, og kan her lune sig ved visheden om, at satsningen på OLED i det såkaldte premium-segment ser ud til at lønne sig.

Salget af OLED-skærme er målt i antal mere end fordoblet fra 1. halvår 2017 til samme periode i år. I kroner og øre er stigningen på hele 80 pct. i perioden samtidig med, at gennemsnitsprisen på disse skærme faktisk er faldet med ca. 17 pct. OLED-skærmene står nu for 12 pct. af den samlede omsætning på fladskærmsmarkedet.

Stiller man sig op ved udgangsdøren og kigger på de store papkasser med fladskærme, som kunderne bærer ud, vil der stå LG på hver femte kasse. Men kigger man på butikkernes omsætning, står LG for en fjerdedel.

Store skærme sælger
Ifølge markedsanalytiker Christian Pagmert fra GfK er næsten 3 ud af 4 nye skærme af typen 4K, og målt i kroner sad 4K-skærmene på 88 pct. af markedet i årets første halvdel.

Statistikken fortæller også, at de hjemlige forbrugere er mere end villige til at bruge penge på store fladskærme. Godt 37 pct. af de skærme, der blev kørt hjem fra elektronik-butikkerne i årets første halvdel, var over 55”, men de udgjorde op mod 60 pct. af omsætningen på fladskærmsmarkedet.

Fed lyd fra B&O
Hjemlige B&O var også på IFA, hvor produktchef Heidi Hausted Fredberg præsenterede Beosound Edge, en nyudviklet og temmelig anderledes designet højttalerenhed. Edge – der som bekendt betyder kant – skal skabe associationer til en mønt, der står på højkant. Eller et stations-ur på en banegård.

Beosound Edge kan begge dele; stå på højtkant på gulvet eller hænge ud fra væggen som et ur.

Produktchef Heidi Hausted Fredberg, B&O, ved præsentationen af Beosound Edge.

Højttaleren er designet, så den kan fungere som en lydmæssig rumdeler. Som udgangspunkt er den sat op til at afgive lyd 360 grader rundt, men brugeren kan vælge, at lyden primært skal sendes til den ene eller anden side, eksempelvis til køkken eller stue i det moderne køkkenalrum. Man kan skrue op og ned for lyden ved at puffe højttaleren til højre eller venstre – op eller ned, hvis den hænger på væggen. Pris 23.000 kr.

Aibo blev modtaget som en stjerne under topchefen Kenichiro Yoshidas præsentation.

Det første bjæf i Europa
Hvis nuttethedsfaktoren var det afgørende, var det nok Sonys lille robothund Aibo der ville stå som stjernen over alle produktnyheder på dette års IFA-messe i Berlin. Det lille charmerende stykke legetøj blev genintroduceret på CES Las Vegas i januar og bjæffede for første gang på europæisk jord under IFA.

Ved lanceringen på CES antydede Sony en pris på omkring 2000 dollar, men når den endelig kommer på markedet her i september ligger prisen på ca. 2900 dollar (små 20.000 kr.). Det inkluderer tre års abonnement på en cloud-service, en slags digital hundeskole, der med tiden bl.a. vil gøre den ’klogere’ og bedre til at identificere og genkende ting.

LG præsenterede tidligere i år sin digitale husalf, CLOi, som kan hjælpe med at holde snor i hjemmets maskinpark, indholdet i køleskabet, status på vaskemaskine og i øvrigt fungere som knudepunkt for kommunikation mellem familiemedlemmerne.

Lille CLOi var der igen på IFA, men den havde også selskab af de noget større industriversioner, der kan fungere som lufthavns-guide eller medhjælper ved indkøb. Den store nyhed var SuitBot, som vel bedst kan betegnes som en slags exoskelet. Teknologien er velkendt inden for sundhedssektoren, hvor exoskeletter kan anvendes til at hjælpe bevægelseshandicappede. Men LGs SuitBot er designet til at hjælpe f.eks. lagerarbejdere med tunge løft.

LG gav ingen indikationer på priser eller leveringsdatoer.

Categories: Nyheder