Kamp om nyt tv-format

Published by Ib Konrad Jensen on

HDR vil give bedre billeder på skærmen i kraft af flere nuancer i farver og i lys og skygge. Her et Samsung tv vist på CES17.

Vi har set det før med VHS vs Betamax i 1980erne og BlueRay vs HD-DVD i 2000erne , og nu skal vi til det igen. Denne gang står kampen om, hvilken af de nye HDR-formater som i de kommende år skal give os tv- og streamingoplevelser i en hidtil uset billedkvalitet.

På den nyligt overståede elektronikmesse i Las Vegas, CES 17, blev stillingskrigen bedst illustreret af LG, som havde gjort kort proces og udstyret firmaets nye supertynde fladskærme med alle fire eksisterende formater. Så er man som kunde sikret uanset, hvad der sker, men det er næppe en løsning, vi vil se bredt ud til samtlige producenter og i alle produkt-segmenter.

Der vil snarere være en udvikling, hvor skærmproducenter, filmindustri, streamingtjenester og broadcastere vælger et format,som passer bedst til deres specifikke behov, omend det ikke nødvendigvis bliver den samme for alle. Fremtidens fladskærme vil formentlig understøtte et eller flere af hver af disse formater, så forbrugerne ikke bliver tvunget ud i svære valg mellem det ene eller det andet format.

HDR – high dynamic range – handler om at tilføre skærmbillederne flere nuancer både i forhold til farve og lysstyrke. De fleste kender fornemmelsen af at kigge på et billede, der forekommer lidt ‘fladt’ i forhold til det, vi kan se med det menneskelige øje. Der mangler nogle nuancer både i farverne og i forholdet mellem lys og mørke.

Med HDR vil vi få billeder, som i dynamik minder om det, vi kan se med øjet. Med en teknisk forklaring bliver det muligt at øge spændvidden fra de ca. seks blændetrin i dagens billede-standard til helt op til 16-18 blændetrin eller mere. Rigeligt til at tilfredsstille det menneskelige øje, som typisk kan skelne ca. 14 blændetrin. Vi kan altså se mange flere nuancer, end der faktisk er muligt at gengive på en typisk fladskærm i dag.

Interessen for at udvikle HDR-teknologien er bl.a. blevet styrket af en test gennemført af den europæiske tv-organisation EBU. Den viste, at den typiske tv-seer oplevede en større kvalitetsforbedring ved at skifte mellem SDR og HDR (større billeddynamik) end mellem HD og 4k/UHD (større billedopløsning).

De fire bejlere til titlen som det dominerende format er, HDR10, Dolby Vision, HLG og Advanced HDR.

HDR10

Et åbent format, som er udviklet af skærmproducenterne selv, og som formentlig alle HDR-tv understøtter. Formatet kræver ikke specifik eller proprietær hardware, så skærmproducenterne undgår at benytte licenskrævende hardware fra andre producenter.

Dolby Vision

Et proprietær format, som kræver at apparatet er udstyret med en chip fra Dolby. De fleste store Hollywood-producenter, bl.a. Warner, Lionsgate og Universal, har bebudet at de vil levere indhold, der understøtter Dolby Vision, så man kan med nogen ret sige, at Dolbys løsning er filmproducenternes favorit.

HLG

Et format udviklet af BBC og dets japanske søster tv-station NHK. HLG – Hybrid Log-Gamma, er ligesom HDR10 et åbent format, som er tilpasset tv-stationernes komplekse produktionsforhold med en blanding af live-tv og båndede optagelser. Det adskiller sig fra f.eks. HDR10 ved, at det alene indeholder et billede-signal og ikke har brug for metadata til at styre gengivelsen på fladskærmen. Det er desuden bagudkompatibelt med den ældre SDR-standard, så ældre apparater kan gengive signalet.

Advanced HDR

Den sidst tilkomne HDR-løsning er udviklet af Technicolor, et af de store teknologinavne i filmindustrien. Technicolors format understøtter både produktion af originalt HDR indhold, men kan også anvendes til at opskalere indhold produceret i SDR til HDR-kvalitet.

HLG fra danske tv-stationer

Hverken DR eller TV 2 har endnu taget stilling til, hvilken teknologi man vil satse på, men alt taler for, at de begge vælger at implementere HLG. Formatet er skræddersyet til traditionel broadcastet flow-tv, altså hvor man sender samme signal til samtlige modtagere uden mulighed for at tilpasse billedsignalet til den enkelte modtager. Det er desuden bagudkompatibelt med (til den tid) ældre fladskærme, som kun kan gengive i SDR-kvalitet.

Når det kommer til streaming og blu-ray-film er fremtiden mere usikker. I de fleste artikler om emnet bedømmes Dolby Vision til at være den bedste og mest fleksible løsning, men hardwareproducenterne er ikke begejstrede for at skulle betale licens til Dolby for at anvende dets hardware-løsning. Og meget kan blive afgjort af, hvilket format der har det bedste udbud af indhold.

PÅ CES17 var LG den eneste af de store producenter, som har taget konsekvensen af HDR-fejden og valgt at understøtte alle fire formater med deres nye generation af OLED-tv,. Panasonics nyeste OLED, EZ1000, understøtter HDR10 og HLG. Sonys nye A1 OLED mestrer både HDR10 og Dolby vision. Samsungs QLED holder sig indtil videre til skærmproducenternes egen HDR-standard.