IFA2017: Forbrugerne køber færre men større og dyrere fladskærme

Published by Ib Konrad Jensen on

Producenterne havde traditionen tro medbragt deres nyeste og mest avancerede fladskærme på IFA-messen i Berlin, og det er faktisk spot on, hvad mange forbrugere går efter i øjeblikket. Vi køber færre, men klart dyrere fladskærme i absolut topkvalitet, viser markedstal.

I årets syv første måneder udgjorde 4K-skærme 56 pct. af det hjemlige salg målt i styk. Det er en fremgang på 22 procentpoint i forhold til 2016 og tre gange andelen i 2015. Målt i kroner og øre fylder 4K-skærmene endnu mere, idet de udgør ikke mindre end 78 pct. af det samlede marked for fladskærme herhjemme.

Tallene blev fremlagt af analysefirmaet GfKs markedsanalytiker Christian Pagmert på BFEs pressemøde i Berlin forbindelse med IFA. Han sagde, at det vigende salg skal ses i lyset af, at salget i  2016 var ekstraordinært højt, da mange husstande valgte at købe nyt tv i forlængelse af, at YouSee lukkede for det analoge tv-signal i begyndelsen af året.

Efter de syv første måneder i år ligger styksalget således ca. 35 pct. under niveauet sidste år, men målt i omsætning er salget kun faldet ca. 26 pct. Billedet kan ændre sig senere på året, f.eks. i forbindelse med Black Friday, som i år er den 24. november. Fænomenet har på rekordtid udviklet sig til en veritabel udsalgsfest, hvor der på denne ene dag sælges lige så mange fladskærme, som på en gennemsnitlig måned, lyder det fra importørerne.

Nedgangen i salget i 2017 er primært sket inden for de mindre skærmstørrelser, dvs. under 40”. De mindre skærme udgør knap 30 pct. af salget målt i styk, men kun omkring ti pct. af omsætning. Situationen er stik modsat for skærme over 55”. De store skærmes markedsandel er også knap 30 pct. målt i antal, men de står nu for næsten halvdelen af branchens omsætning.

Teknologisk er markedet totalt domineret af de traditionelle LED (LCD)-skærme, som udgør ca. 98 pct. af alle solgte fladskærme i perioden fra januar til og med juli. De sidste to pct. er overvejende OLED-skærme, som med priser på omkring 11.000 for de billigste ser ud til at være nået ned i et prisleje, hvor mange hjem kan være med. Som det eneste segment – de to andre er LED og plasma – vokser salget af OLED-skærme og ligger foreløbig ca. 200 pct. over niveauet fra sidste år.

 

LG: Vi har fokus på premium markedet
Hos LG var der naturligt nok stor interesse for de ekstremt tynde OLED-skærme, som med en tykkelse på under fire mm nærmest klistrer sig op ad væggen. De såkaldte wallpaper fladskærme havde premiere på CES i Las Vegas i januar og er først kommet i dansk handel kort tid før åbningen af IFA.

Ifølge LGs nordiske markedschef Erik Åhsgren var den første sending af OLED-Wallpaper-tv stort set alle solgt på forhånd, og dem, der nåede ud i butikkerne, blev hurtigt sendt videre til kunderne. Ifølge Erik Åhsgren blev det første solgt i Elgiganten til en kvindelig kunde, som i adskillige år ikke havde haft tv i sit hjem. I den mere kuriøse ende kunne han fortælle, at en finsk butik havde haft besøg af en russisk kunde, som fik to skærme med sig hjem til den anden side af grænse.

LGs Wallpaper er kommet på markedet herhjemme i to versioner, en 65” til omkring 65.000 kr. og en 77” til ca. 200.000 kr. Forklaringen på den markante prisforskel er, at det indtil videre er noget dyrere at fremstille de polymer-baserede skærme i den helt store størrelse. LGs billigste OLED-skærm er et 55” tv til ca. 11.000 kr.

Ifølge Erik Åhsgren fokuserer LG på premium-markedet inden for fladskærme, og meget af væksten er udset til at komme fra OLED-skærmene.

”OLED-skærmene har i dag en markedsandel på ca. syv pct. af omsætningen herhjemme, men vi forventer, at vi når op på omkring ti pct. i fjerde kvartal i år. LGs primære marked er premium-segmentet; det er det eneste segment, der i øjeblikket vokser på det nordiske marked,” siger han.

 

Samsung: Fladskærmen er et kunstværk

En af de mere opsigtsvækkende nyheder fra Samsung på IFA var lancering af en serie fladskærme under fællesbetegnelsen The Frame. Det er 4K-fladskærme monteret i en enkel ramme, som til forveksling kan lige en traditionel skifteramme, og det er ikke helt tilfældigt.

Ud over at fungere som traditionelt tv har The Frame også en billedfunktion, hvor lysstyrke, farvemætning m.v. optimeres mhp. at vise kunstværker eller billeder. Når tv’et ikke er tændt, kan apparatet i stedet vise et maleri frem for blot en ’død’ sort rektangel på væggen.

Med The Frame følger adgang til 100 kendte kunstværker, som ifølge Samsung gengives ekstremt naturtro i forhold til originalerne. Ønsker man flere at vælge mellem, kan kunderne for en pris på 10 euro om måneden få adgang til yderligere 300 forskellige værker. Billedfunktionen kan aktiveres ved lys eller bevægelse i rummet.

Morten Bang, ansvarlig for tv-salget på det danske marked, siger, at The Frame fås i tre størrelser, 43”, 55” og 65”, til priser fra ca. 10.000 til 20.000 kr. Fladskærmens ramme fås i øvrigt også både i aluminium, lyst træ eller valnød.

Samsung tilbyder i modsætning til flere andre producenter ikke OLED-tv, men satser i stedet på den såkaldte quantum-dot-teknologi, QLED. Med QLED er det muligt skabe et LED-tv, som matcher – og ifølge Samsung på visse punkter overgår – OLED-skærmene i billedkvalitet. I topmodellerne har Samsung samlet alle de tekniske funktioner i en separat boks, 1-connect, som indeholder tv-tuner, HDMI-tilslutning, wifi osv. På den måde er det lykkedes at skabe lette og tynde skærme kun forbundet med et elkabel og et ultratyndt fiberkabel til 1-connectboksen.

Samsung bød også på nyheder inden for smarture med bl.a. et Samsung Gear Sport. Uret bygger videre på – og ligner umiddelbart – Gear S3, som blev annonceret på IFA 2016, men det er en anelse mindre end forbilledet. En af de væsentligste nyheder er 4 GB indbygget hukommelse og mulighed for download af musik fra Spotify. Gear Sport er vandtæt og kan klare fem et tryk på fem bar svarende til en vanddybe på op mod 50 m. Det skulle være nok for de fleste svømmere.

 

Grundig:  Madsniffer på markedet i 2018

Selv om Grundig for mange danskere stadig handler om radio og tv-apparater, breder det traditionsrige mærke sig over en lang række andre produkter til hjemmet. Blandt de store nyheder på IFA-standen var ikke blot nye OLED-fladskærme, men også en opdateret version af det køleskab med indbygget madkontrol, som producenten præsenterede som en vision på IFA2016.

På dette års IFA var ideen kommet et skridt videre. Den virker ved, at forbrugeren anbringer kød eller fisk i en boks (billedet), som passer til en særlig hylde i skabet, hvor snifferen er placeret. Herefter aktiveres snifferen med en knap og i løbet af få sekunder bliver det afgjort, om kød eller fisk stadig er friske og spiselige for mennesker, eller om det er mere tilrådeligt at kassere det. Grundigs nordiske markedschef Bård Nordhagen siger, at køleskabet med den indbyggede ’madsniffer’ ventes på markedet i 2018.

 

Philips: Sutteflaske og tandbørste på nettet

Philips havde flere nyheder med til IFA både inden for de mere traditionelle områder som tv og lyd, og så ikke mindst inden for kategorien connected home. Står det til det gamle europæiske brand skal såvel babyens sutteflaske som familiens tandbørste på nettet, så vi nemmere kan fortælle sundhedsplejersken om den mindstes vækst og udvikling, ligesom tandlæge kan checke, om vi børster over- og undermund lige godt.

Salget af bærbare, bluetoothbaserede højttalere og headsets vokser markant i disse år, og det afspejler sig i strategien for lydprodukterne fra Philips. På IFA messen præsenterede Philips nye støv- og vandafvisende bluetooth-højtalere med en rækkevidde på op til 30 meter. Den lange rækkevidde er opnået ved at fjerne de fleste metaldele fra højttaleren, så bluetooth-signalet ikke bliver bremset undervejs.

Categories: Nyheder